HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) is een uitbreiding op het HTTP-protocol dat wordt gebruikt voor het overbrengen van gegevens tussen een webserver en een webbrowser. HTTPS zorgt voor een veilige verbinding door middel van encryptie van de gegevens die worden uitgewisseld tussen de webserver en de browser. Hierdoor wordt het voor kwaadwillenden moeilijker om deze gegevens te onderscheppen en te lezen.

HTTPS wordt vaak gebruikt voor webpagina’s waarop persoonlijke informatie wordt uitgewisseld, zoals inlogpagina’s en webshops. Door gebruik te maken van HTTPS wordt voorkomen dat deze persoonlijke informatie onderschept kan worden door derden.

Een HTTPS-verbinding herken je aan het groene slotje in de adresbalk van je browser en aan de letters ‘https’ in de URL in plaats van ‘http’.

Is een website met https altijd veilig?

Een website met HTTPS is veiliger dan een website zonder HTTPS omdat HTTPS de communicatie tussen een webserver en een webbrowser versleutelt. Dit betekent dat de gegevens die heen en weer worden gestuurd, zoals persoonlijke informatie en inloggegevens, niet kunnen worden onderschept door derden.

Hoewel HTTPS de beveiliging van een website aanzienlijk verbetert, betekent het hebben van HTTPS niet automatisch dat een website 100% veilig is. Een website kan nog steeds kwetsbaar zijn voor andere soorten beveiligingsproblemen, zoals SQL-injecties, cross-site scripting (XSS), verouderde software en zwakke wachtwoorden.

Daarom is het belangrijk om bij het bezoeken van een website met HTTPS altijd op te letten of de website een geldig SSL-certificaat heeft en of de website legitiem en vertrouwd lijkt. Ook is het verstandig om up-to-date antivirussoftware te hebben en andere veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een adblocker en het vermijden van onbekende of verdachte websites.